Katolici u BIH obilježavaju blagdan Svih svetih

Blagdani
Katolici u BIH obilježavaju blagdan Svih svetih

Katolici u Bosni i Hercegovini obilježavaju blagdan Svih svetih, a sljedećeg dana 2. listopada Dušni dan.

Prvog dana u studenom molimo za sve poznate i manje poznate svece. Blagdan Svih svetih nas podsjeća na sve osobe koje su svojim životom svjedočile Boga, one koje je Crkva proglasila svetima i one čiji su životi odisali svetošću, ali ih svijet nije prepoznao. Na svetost su pozvani svi kršćani, obični ljudi, mnoštvo koje može svjedočiti da svetost znači punina ljudskosti.

Običaji naroda na ovaj blagdan su obilasci grobova predaka, molitva nad grobovima, polaganje cvijeća i paljenje svijeća koje simboliziraju svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Dan kasnije, 2. studenoga obilježava se Dušni dan, Spomen svih vjernih mrtvih kada se sjećamo svojih pokojnika. Tog dana vjernici mole za duše svojih pokojnika povezujući se kroz molitvu s njima.

Obilježavanje dana Svih svetih zabilježeno je najprije u Antiohiji i to nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III (731.- 741.) premjestio je blagdan na 1. Studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom „Samhain“ koji je označavao Novu godinu te na tako odgovorio na zahtjeve iranskih monaha. On je 1. Studenoga izabrao kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika te svih pravednika koji počivaju u miru.

Blaženi Ivan Merz dao je kroz svoje dnevnike i spise savjete modernom čovjeku za rast u svetosti. Tako on u Isusovoj rečenici „Budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji“ (Mt 6,10) ističe princip svetosti.

Kršćanska tradicija izrazila je taj uspon prema svetosti u tri stupnja: put čišćenja (od grijeha i nesavršenosti), put prosvjetljenja (stjecanje vrlina u školi evanđeoskih savjeta) i put sjedinjenja (sjedinjenje s Bogom u kontemlaciji i mistici)

Jelena Pervan / Dragica Andrić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista