Prihvaćanje različitosti u istoj sredini

Dan romskog jezika
Prihvaćanje različitosti u istoj sredini

Svjetski dan romskog jezika koji se obilježava petoga studenog, jedan je od tri nacionalna praznika Roma. Proslavlja se u 12 europskih zemalja , uz bogat kulturno-znanstveni program. Ove godine je posvećen tisućljetnoj obljetnici od prve migracije Roma iz Indije.

Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojega čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib (romani ćib). Romski jezik je nestandardiziran i njegova dijalektalna raspršenost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, te se radi o ugroženosti romskoga jezika.

Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ iz Zagreba, javnosti je predstavila prvi Romsko – hrvatsko i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Na Svjetski dan romskoga jezika dodjeljuju se u Zagrebu i dvije nagrade za životno djelo - „Ferenc Sztojka“ i „Šaip Jusuf“, nazvane prema velikanima koji su započeli standardizaciju romskoga jezika. 

Nagrade je  dosad dobilo nekoliko zaslužnih pojedinaca iz Francuske, Rumunjske, Srbije i Makedonije. Uz Svjetski dan Roma, održava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu (Samudaripena). Svjetski dan romskog jezika najvažniji je romski nacionalni praznik koji se proteklih godina afirmirao kao prepoznatljiva manifestacija.

Milka Volarić/ Pamela Stela Nižić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista