back to top

Vrijednost prepoznata od svijeta: SUM među najboljim sveučilištima na WURI svjetskoj rang-ljestvici

Objavljena je rang lista inovativnih sveučilišta WURI (World’s Universities with Real Impact) za 2024. godinu, koja prepoznaje institucije koje se ističu inovativnim pristupima obrazovanju i društvenim doprinosima. Sveučilište u Mostaru, kao jedino iz Bosne i Hercegovine, zauzelo je 167. mjesto među 300 najboljih sveučilišta na svijetu, ističući se predanošću, inovacijama i izvrsnošću. WURI rang lista ocjenjuje sveučilišta prema inovacijama i stvarnom utjecaju na društvo, naglasak stavlja na inovativne pristupe u obrazovanju, istraživanju i primjeni znanja.

Iscrpan i zahtjevan proces

Iz ukupno 2914 prijava, samo 300 sveučilišta iz cijelog svijeta plasiralo se na konačnu listu nakon ocjenjivanja u kojem je sudjelovalo 156 rektora. Među vodećim institucijama su Minerva University, Arizona State University, MIT, Stanford University, Berkeley, Harvard, Princeton, Oxford, Cambridge, Columbia i Yale. Sveučilište u Splitu iz Hrvatske također se plasiralo na 94. mjesto.

Ocjena svjetskih stručnjaka

Ocjenjivanje na WURI listi temelji se na mišljenjima stručnjaka iz akademske zajednice, poput rektora i profesora sa svjetskih sveučilišta. WURI se fokusira na unaprjeđenje društvenog blagostanja, rješavanje globalnih izazova, podršku studentima i promicanje inkluzije. Posebna pažnja posvećuje se suradnji s industrijom, internacionalnoj mobilnosti studenata te primjeni novih tehnologija, kao što je umjetna inteligencija. Sveučilište u Mostaru se ističe inovacijama, primjenom modernih tehnologija i izvrsnošću, te svojom važnom ulogom u regiji i šire.

Rangiranje po kategorijama – top 100:

KATEGORIJA: A7 – GENERATIVE AI APPLICATION – Sveučilište u Mostaru – 4. mjesto

KATEGORIJA: A3 – INDUSTRIAL APPLICATION – Sveučilište u Mostaru – 6. mjesto

KATEGORIJA: A2 – STUDENT MOBILITY AND OPENNESS – Sveučilište u Mostaru – 7. mjesto

KATEGORIJA: A1 – STUDENT SUPPORT AND ENGAGEMENT – Sveučilište u Mostaru – 69. mjesto

Izvor: Večernji list BiH

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima