back to top

Završen spomenik legendarnom Mercedesu u Imotskom

Godinama se šalimo na račun Imoćana, ali su oni i simbol iseljeničkog života, a nakon godinu dana rada postavljen je spomenik Mercedesu na ulazu u Imotski.

Još se čeka zvanično otvaranje spomenika. Kamena replika popularnog modela Minika polako se slaže na ulazu u Imotski, skrivena od znatiželjnih očiju. Svaki komad kamena, od ukupno 50 tona, pažljivo je postavljen.

“To je imotski kamen koji ne možemo naći u jednom komadu, to je ljutac, to je naš dolit. Tvrd je, vrlo tvrd i zbog toga smo ga pilali na 12 mjesta kako bismo ga sastavili od imotskog kamena”, rekao je inicijator projekta Ivan Topić Nota za RTL.

“Bilo je kritika, ali smo našli sponzore za projekt vrijedan oko 50 hiljada eura. Ovo nije spomenik automobilu, već imotskom iseljeniku i njegovom uspjehu”, istakao je Topić.

“Oni su obrazovali naše porodice, donijeli prve novce u krajinu i otvorili vrata svijetu. Zahvaljujemo im i iz zahvalnosti radimo spomenik njima”, dodao je Topić.

Godinu dana rada

Spomenik se izrađivao godinu dana, u njemu su učestvovali i studenti kiparstva. Autor spomenika Mislav Rebić nabrojao je sve koji su radili na njemu. “Ukupno 13 ljudi, nije baš sretan broj. Isusu je taj 13 došao glave, nadamo se da nas neće zadesiti isto.”

Iako je model 115 poslužio kao predložak, kipari nisu replicirali sve detalje, već su stilizirali automobile.

“Koliko god izgledalo kao da je isto kao taj auto, nijedan centimetar nije identičan originalu”, objasnio je majstor Rebić.

“Ne znam kako će izgledati, ali ideja je odlična. Meni se sviđa, neka bude ponos Imoćana. Jer danas je Mercedes i dalje zaštitni znak Imotske krajine”, izjavio je Božo Dajak.

“Super ideja, Imotski je poznat po Mercedesima pa ovo zaista pristaje. Sigurno ću doći na otvaranje”, rekao je Bruno Vladimir iz Metkovića.

Otkrivanje spomenika planirano je za 8. juna.

net.hr

 

Objava Otkriven spomenik legendarnom Mercedesu u Imotskom prvi put se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima