SUM se po prvi put predstavlja na Mostarskom sajmu

VELIKA POSJEĆENOST
SUM se po prvi put predstavlja na Mostarskom sajmu

Koji fakultet upisati? Gdje upisati? Što je traženo na tržištu rada? Pitanja su to koja muče učenike završnih razreda srednjih škola.

Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja imaju priliku dobiti na štandu Sveučilišta u Mostaru na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar u Paviljonu 1.

„Jedno je Sveučilište“, „Imaš mogućnost“, „Odaberi znanje“ i „Stvori budućnost“ slogani su SUM-a koje je u procesu reformacije gdje se teži podizanju Sveučilišta na višu razinu u smislu kvalitete nastave i boljeg obrazovnog sustava. SUM i Večernji list BiH dijele štand u okviru Mostarskoga sajma te ovime nastavljaju svoju dosadašnju suradnju kroz zajednički izložbeni prostor gdje posjetitelji mogu saznati sve informacije vezane za Sveučilište, ali i provesti vrijeme u ugodnom ambijentu i druženju sa studentima i novinarima Večernjeg lista.

Posjetitelje na štandu dočekuju tri ljubazne studentice Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sanja Cvitković, Martina Sičaja i Jelena Čuljak. Dijele promotivne materijale i stoje na raspolaganju svima koji se na bilo koji način žele povezati sa Sveučilištem.

Izlagačice su objasnile kako su više nego zadovoljne posjetiteljima koji se žele upoznati sa SUM-om, iako su očekivale veću posjećenost od strane srednjoškolaca koji bi mogli postati budući studenti Sveučilišta. Razlog vjerojatno leži u tome što su učenici u školama, ali su pozitivno iznenađene brojem roditelja koji se raspituju umjesto njih.

S obzirom da su, u većini slučajeva, glavni izbori financiranja svoje djece, roditelje zanima cijene semestara pojedinih studija, kao i trošak cjelokupnog studiranja. Bitna je i mogućnost pronalaska posla poslije završetka studiranja.

Najviše ih zanimaju Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti zbog velikog izbora studija i studijskih kombinacija. Važno im je i koji se fakulteti najviše upisuju kao i koji nude najlakše zaposlenje nakon završetka“, rekla je izlagačica Čuljak.

Mogućnost osvajanja nagrade u slaganju slagalice privlače mlađu populacija koji su voljni ostaviti nekoliko sati u igri. Bijele majice s logom SUM-a, razglednice, upaljači, rokovnici raznih dimenizija te mnoštvo drugih nagrada ozare svako lice u čijim se rukama pronađu.

Moram pohvaliti jednog djeda koji se raspitivao o Sveučilištu za svoga malog unuka koji ima samo sedam godina. Objasnili smo mu sve, ali smo i unuku poslali 'puzzle' s logom SUM-a da zna da ga očekujemo jednog dana“, rekla je izlagačica Cvitković.

Pohvalno je vidjeti brigu djeda i njegov žar za budućnost svog unuka koji još ne shvaća koliko je bitno obrazovanje koje SUM kao jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, odnosno jedino sveučilište i izvan Republike Hrvatske, nudi.

Štand SUM-a ne posjećuju samo zainteresirani za studiranje nego i oni koji su završili svoje formalno obrazovanje. Ozbiljniji gospodin se zaustavio i izlagačicama i prisutnima na zanimljiv način objasnio kako je on studirao i kakva su tada bila vremena i mogućnosti za studiranje. Time je želio potaknuti mlade na borbu za usvajanjem znanja, na borbu za kritičko razmišljanje, kao i djelovanje na mijenjanju našeg društva te težnji za boljim uvjetima života.

Gospođu iz Srbije privukla je mogućnost razmjene iskustava sa sveučilišnim profesorima s obzirom da je i sama s akademskom titulom dr. sc. Želi ostvariti kontakte te povezivati svoje znanje i kompetencije s kompetencijama koje imaju profesori Sveučilišta u Mostaru.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar je afirmiran kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija u širim razmjerima gdje se predstavljaju mnogi poslovni ljudi iz BiH, ali i regije. Svojim izlaganjem na jednom ovakvom sajmu, SUM želi potaknuti mlade na studiranje i na pozitivno djelovanje u društvu jer se samo znanjem postižu pozitivne promjene. Sa svojih deset fakultetskih jedinica, jednom akademijom, preko tisuću nastavnika, preko 12 tisuća studenta i brojnim jednicama dislociranih nastava širom BiH, Sveučilište u Mostaru može stati rame uz rame s europskim, ali i svjetskim sveučilištima.
 

Katarina Viktorija Mabić/Branka Dijaković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C