Svjetski dan meteorologije

Trend zatopljivanja
Svjetski dan meteorologije

Za 'Vrijeme-spremni', za 'Klimu-pametni' Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od 1950. godine, 23. ožujak obilježava kao Svjetski dan meteorologije. 

Tog datuma stupila je na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije. Ovogodišnja tema obilježava se pod sloganom ZA "VRIJEME-SPREMNI", ZA "KLIMU-PAMETNI". Tim povodom, sutra će u Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu biti održana, s početkom u 10.00 sati, konferencija za novinare, najavljeno je iz tog zavoda.

Trend zatopljivanja nastavlja se i dalje što potvrđuje činjenica da je 2017. godina jedna od tri najtoplije godine od početka meteoroloških mjerenja. Emisije stakleničkih plinova nastavljaju se povećavati, a temperature u nižim slojevima atmosfere i oceana rastu. Dugoročne klimatske promjene, nastale kao rezultat emisije stakleničkih plinova vode našu planetu ka toplijoj budućnosti, s još ekstremnijim hidrometeorološkim događajima. ''Kako bi se podržao međunarodni plan o održivom razvoju, smanjenju rizika od nepogoda i adaptaciji na klimatske promjene sve članice WMO bi trebale da postanu za "vrijeme-spremne" i za "klimu - pametne" - a također i za "vodu - mudre".

U poruci Generalnog tajništva Svjetske meteorološke organizacije naglasak je stavljen na bolju pripremljenost na ekstremne vremenske događaje, kroz bolje multi-hazardne sustave ranog upozorenja na nepogode i kroz bolje koordinirane odgovore/reakciju. Federalni hidrometeorološki zavod, kao i proteklih godina, ovim povodom objavljuje redovan godišnji bilten koji se nalazi na web stranici Zavoda, www.fhmzbih.gov.ba. 

 

bljesak.info

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista