Kroz različite programe podiže se svijest o nasilju nad ženama

BIH
Kroz različite programe podiže se svijest o nasilju nad ženama

„Smatram kako su žene u BiH, pored fizičkog, jako izložene i psihičkom zlostavljanju u braku te da mnoge od njih dugo godina trpe zlostavljanje, a da u svemu tome možda najviše ispaštaju njihova djeca na koje to ostavlja trajne posljedice“ izjavila je za treći.ba Kristina Pehar, voditeljica Udruge “Majka Krispina” u Međugorju te upozorava kako se zlostavljanje u obiteljima događa svuda oko nas, i to često, i u obiteljima koje izgledaju sasvim “normalne”.

Ističe kako ih najčešće blokira strah od partnera, roditelja ili užeg člana obitelji od kojih su zlostavljane, kao i financijska nesigurnost, sramota i odbačenost od društva.

„Većina ljudi šuti i boji se napraviti konkretan korak kada je u pitanju nasilje kojem su svjedočili, radije ostaju 'po strani', samo kao nijemi promatrači, misleći da se njima ili nekome iz njegove obitelji to nikada neće dogoditi“, kazala je Pehar i dodala kako je i dalje vrlo malo onih koji se odluče prijaviti zlostavljanje nadležnim organima, a takvih je, prema nekim procjenama, manje od 10 posto.

„Bila sam žrtva nasilja u prvom braku, pa sam se zbog toga  razvela. Nakon nekog vremena sam se opet udala i onda sam, opet, postala žrtva nasilja svog drugog muža. Tukao me je stalno, a ja sam opraštala. Tukao me je i u trudnoći, zbog čega se moja curica ranije rodila. Danas se osjećam kao druga osoba. Vidim da sam jaka i da mogu sve. Voljela bih poručiti ženama da ne trpe, da budu hrabre i jake, svjesne svoje važnosti. Život je kratak, cijenite ga i ne dopustite nikom da vam ga uništava", ispovjest žrtve nasilja.

U BiH se pruža i niz specijaliziranih usluga podrške žrtvama nasilja. Ove vrste usluga su uspostavljene  radi pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja kroz implementaciju zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i odnose se na žrtve ove posebne vrste nasilja.

Na teritoriji BiH postoji devet sigurnih kuća dok na području Federacije BiH ima šest sigurnih kuća za smještaj žrtava nasilja u obitelji. One djeluju u okviru nevladinih organizacija Fondacija lokalne demokracije-Sarajevo, Medica-Zenica, Vive Žene-Tuzla, Žene sa Une-Bihać, Žena BiH-Mostar i Caritas-Mostar. U isto vrijeme u Republici Srpskoj djeluju tri sigurne kuće pri nevladinim organizacijama Budućnost-Modriča, Udružene žene-Banja Luka i Lara-Bijeljina.

„Ono što mi kao obrazovne institucije možemo raditi na edukaciji podizanja svijesti kod mladih počeći od najranijeg uzrasta, mi provodimo različite preventivne programe od osnovnih škola do srednjih. Već šest godina uspješno surađujemo s nevladinom organizacijom mladih koji su u središte stavili srednje škole, mada je bilo i nekih projekata koje smo u suradnji s njima provodili i u osnovnim školama. Podizanje svijesti stvaranje vrijednosti koje su trajne, koje podrazumjevaju dostojanstvo, poštovanje, jednakost među ljudima, to je ono što je naša zadaća u obrazovanju“, izjavila je za treći.ba Emina Jusufbegović stručna savjetnica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u HNŽ-u.

Savjetnica iz zavoda za školstvo Andreja Pehar je naglasila kako je kontinuirani rad s učenicima u razvoju njihovih vještina, empatije, kritičkog mišljenja,prepoznavanja nasilne komunikacije, aktivnoga slušanja jako važno da bi kasnije ti učenici znali na vrijeme prepoznati i uvidjeti uzroke i onoga tko primi nasilje i što dalje raditi s njim.

„Da nisam uključen trenutno u više nevladine organizacije posebno u 'Budi muško' klub, vjerujte da ne bih znao gotovo ništa, jer društvo je takvo da se o tome puno i ne govori i to su neke teme koje nisu spominjane. U središtu rada našeg 'Budi muško' kluba je promocija rodne ravnopravnosti u sprječavanju nasilja generalno. To je grupa srednjoškolaca koja se okupila da zajedno pokuša promjeniti oblik nasilja u kojem se naše društvo trenutno nalazi“, objasnio je za treći.ba srednjoškolac Jusuf Mičijević.

Alma Drljević školski pedagog Srednje mašinske škole Mostar je istaknula kako se borba protiv nasilja nad ženama i svih drugih oblika nasilja u njihovoj školi provodi u suradnji s nevladinom organizacijom 'snagom mladih' već duži niz godina kontinuirani preventivni programi na prevenciji nasilja. „Samim time što su oni obučili naše vršnjačke edukatore koji kasnije prenose znanje svim ostalim učenicima u našoj školi na satima na kojima radimo različite programe i radionce kako bi smo rekle nasilju NE“, kazala je za treći.ba Drljević.

OSCE pokrenuo je novi online servis u cilju borbe protiv nasilja nad ženama u JI i Istočnoj Evropi. Internet stranica www.stopvawnow.org/, dostupna na šest jezika, nudi praktične alate za lidere institucija, policijske agencije, nevladine organizacije i građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i Moldavije i Ukrajine. Internet stranica organizirana je na jednostavan način, što korisnicima u svakoj od navedenih država omogućava da brzo pronađu informacije za kojima tragaju, te bez teškoća dođu do podataka, smjernica i važnih brojeva telefona.U dijelu pod naslovom: "Trebam pomoć", žene koje su doživjele nasilje mogu pronaći informacije, saznati kome se obratiti ukoliko im je potrebna podrška, te doći do brojeva telefona lokalnih nevladinih organizacija i linija za pomoć žrtvama nasilja.U dijelu pod naslovom: "Želim pomoći", OSCE je istakao brojne korake koje zainteresirani građani mogu poduzeti u cilju smanjivanja tenzija u kritičnim situacijama, pružanja podrške ženama i podizanja svijesti o ovim problemima. Samo 15 posto žena prijavile su policiji najteže incidente nasilja pretrpljenog od aktuelnog partnera. Istraživanje je  ukazalo na važnost razgovora o ovim pitanjima i pružanja mogućnosti ženama da prijave nasilne incidente.

Ivana Pandža / Zorana Terzić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista