Tužiteljstvo ŽS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

REZULTATI ISTRAGE
Tužiteljstvo ŽS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Županijskog  tužiteljstva u Sarajevu danas je objavila rezultate istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca.

Po nalogu Tužiteljstva ŽS u prethodna tri mjeseca istražitelji MUP-a Županije Sarajevo vršili su istragu o okolnostima smrti Mahira Rakovca. Neposredno nakon samoubojstva dječaka njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović izašli su u javnost s  informacijom da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da je zlostavljan u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži.

Tijekom istrage saslušano je 120 svjedoka i izvršeno nekoliko vještačenja, uz sakupljen veliki broj službenih zabilješki i izvještaja. Saslušani su svi svjedoci koji su mogli imati bilo kakve informacije o tragičnoj smrti dječaka.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva ŽS Dalida Burzić kazala je kako telefon dječaka nije bio u funkciji pet dana prije njegove smrti. Ona je kazala i da dječak nije silovan, te da nitko nije mogao potvrditi da je bio nazočan takvom činu. Ni na drugim djelovima tijela nije bilo tragova nasilja već su konstatirane ozljede koje su uzrok pada. Majka se obraćala školi uglavnom u vezi s ocjenama, a ne u povodu prijave nasilja.

Burzić je rekla i da Mahir nije imao komunikaciju s Internacionalnom školom nakon što je prešao u drugu školu te da nikada nije pribavljen snimak s diktafona koji je spominjao dječakov očuh Dubravko Lovrenović.

Pogledan je veliki broj zapisa s videokamera i niti jedan zapis ne ukazuje na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je da su korišteni pogrdni nadimci među svom djecom, piše Klix.

Slijedom navedenog, nakon samoubojstva Mahira Rakovca, očuhu Dubravku Lovrenoviću obratio se dječak koji je svojim kazivanjem doveo u sumnju uzroke smrti dječaka. Na osnovu toga je Lovrenović iznio dokaze, a Tužiteljstvo ŽS ističe da nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad Mahirom vršeno seksualno ili fizičko nasilje, te da ništa ne ukazuje na postojanje kaznenog djela.

Analizirano je 7.795 videozapisa iz spomenute škole i nijedan nije ukazivao na vršnjačko nasilje.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti jer je pokrenuto nekoliko važnih pitanja o maloljetničkoj delinkvenciji i vršnjačkom nasilju. U brojnim gradovima u BiH održane su prosvjedne šetnje kako bi se ukazalo na problem vršnjačkog nasilja u školama radi preventivnog djelovanja.

Podsjećamo, Mahir Rakovac izvršio je samoubojstvo skokom sa zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja 14. prosinca 2015. godine.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista