Učenici i studenti predstavili tehnološke inovacije

TEHNOLOGIJA
Učenici i studenti predstavili tehnološke inovacije
Foto: Dnevnik.hr Foto: Dnevnik.hr

Od narukvica koje pune mobitele do bioničkih ruku: Učenici i studenti predstavili svoje inovacije

Mladi hrvatski inovatori predstavili su inovacije koje bi mogle promijeniti svijet. Svoje je izume na izložbi inovacija predstavilo 403 osnovnoškolca, srednjoškolca i studenta.

Jedna od inovacija koje bi mogle promijeniti svijet je Dorjanov punjač koji radi na principu električne energije tijela.

"Narukvice na rukama pune telefone. Danas-sutra možda više neće biti potrebne baterije u mobitelima“, rekao je za Zimo.hr Dorjan Berkić, učenik trećeg razreda Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

Ako uspije patentirati svoju inovaciju i dokazati da je jedinstvena, promijenit će tehnološku industriju.

"Na taj način bi pametni telefoni se mogli puniti na bilo kojoj planini, na moru ili pustinjskim krajevima, gdje nije dostupna električna energija", objasnio je Mladen Marušić, Dorjanov mentor, prenosi Zimo.hr.

Uz Dorjana, još 403 osnovnoškolca, srednjoškolca i studenta na izložbi inovacija je predstavilo ukupno 189 uradaka. No, sama ideja nije dovoljna. Treba naći i mjesto na tržištu, što pokušavaju studenti Luka i Davor, koji su osmislili bioničku ruku.

"Može se primjenjivati u medicini kao jedna aktivna proteza za ljude koji imaju podlaktičnu amputaciju. Također, može se raditi i za druge udove", rekao je Davor, student FSB-a.

 

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista