Zašto smo ovisni o video igrama?

Šest razloga
Zašto smo ovisni o video igrama?

Na prvi pogled, igranje video igara ne razlikuje se bitno od čitanja, gledanja filmova i sličnih hobija koje upražnjavamo u slobodno vrijeme. Ali, za razliku od njih video igre mogu znatno lakše izazvati ovisnost.

Evo šest razloga zašto je tomu tako:

Povratne sprege u video igrama

Sve video igre, od ranih arkadnih do modernih uspješnica, koriste povratne sprege kako bi nas držale vezanima uz sebe. U počecima su tome služile top liste s najboljim rezultatima, danas dobivamo poklone za napredak u igri - recimo, novo oružje kad dosegnemo 50. level.

Razvojnim programerima u interesu je da igre igramo što je dulje moguće. Što dulje igramo, to su izgledi kako će baza igrača narasti veći. Što više ljudi igra, to je životni vijek igre dulji i prilika za zaradu je više.

No, povratne sprege funkcioniraju i na mikro razinama. Osjećamo se dobro kad pobijedimo teškog protivnika ili riješimo složenu zagonetku. Otkrivanje tajni i stjecanje novih moći potiče nas na nastavak.

Multiplayer igranje bez kraja i konca

Kad igrate sami vjerojatno ćete igru završiti u razmjerno razumnom roku. U multiplayer igrama situacija je drukčija jer one nikad ne završavaju. Prije su multiplayer igre bile ograničene manje više na kućne zabave ili javne LAN okršaje, koje bi prije ili kasnije završili. Zahvaljujući internetu, danas ih možete doslovno igrati bez prestanka jer su stalno dostupne, sa svjetovima koje možete istraživati do kraja života i uvijek ima zainteresiranih igrača s kojima možete odmjeriti snage.

Igre s vremenom rastu

Kad su se počeli pojavljivati prije više od deset godina, DLC-ovi su omogućili razvojnim programerima uvođenje novih sadržaja u već izdanu video igru. Pošto se novi sadržaji mogu pojaviti u bilo kojem trenutku, igre je sve teže doista dovršiti. Dodatni sadržaji potiču nas na povratak igri i dulje zadržavanje uz nju, bez obzira je li riječ o solo avanturi ili multiplayer igranju.

Video igre izazivaju snažne osjećaje

Tijekom igranja video igara često na površinu izbijaju osjećaji, nerijetko na načine koji su drugim medijima nedostupni. Emotivno se vežemo za sudbinu junaka, posljedice izbora koje činimo u njihovo ime mogu nas se duboko dojmiti, izazvati bijes, ljutnju, frustraciju... Čak i glazbena pozadina radi tome u prilog. Lakše je uživati u nečemu sa čime se osjećate povezani.

Pojedine video igre namjerno izazivaju ovisnost

Po tome su posebno zloglasne video igre za mobitele, koje su besplatne ali ne zadugo. Puste vam nekoliko lakih prvih razina kako bi se navukli i potom počnu ograničavati koliko možete igrati bez plaćanja, često s ograničenim brojem života. Želite li nastaviti neometano igrati, vrijeme je za mikrotransakcije i plaćanje u sklopu aplikacije.

Od tog pristupa ne zaziru ni mali niti veliki proizvođači igara, a prisutan je i u velikim naslovima za PC i igraće konzole. Možda vas neće ograničavati već ponuditi brži put do onog što želite, ali načelo ostaje isto: trebate potrošiti stvarni novac za virtualna dobra.

Moderne video igre su ogromne i gusto istkane

Tehnologija danas omogućava video igre kakve su prije 20 godina bile nezamislive. Od otvorenih svjetova s nepreglednim prostranstvima za istraživanje do zahtjevnih igara na koje treba potrošiti stotine sati kako bi ih se svladalo, sadržaj koji je u ponudi ogroman je. Lakše se navući na igre u kojima naizgled možete beskonačno dugo uživati. 

tportal.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista