Obilježavanje 180. obljetnice rođenja fra (don) Franje Milićevića

Inicijativni odbor
Obilježavanje 180. obljetnice rođenja fra (don) Franje Milićevića

U Franjevačkom samostanu u Mostaru 9. srpnja održan je sastanak Inicijativnog odbora za obilježavanje 180. obljetnice rođenja fra (don) Franje Milićevića (Donji Veliki Ograđenik, 1835. – Mostar, 1903.) na poticaj predstavnika FRAM – ZIRAL-a, a u  dogovoru sa rukovodstvom Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izabran je Organizacijski odbor (predsjednik dr. sc. fra Ivan Ševo, izvršni predsjednik akademik Šimun Musa) koji je, pored ostaloga, dogovorio da se u povodu obilježavanja spomenute obljetnice održi znanstveno-stručni skup 27. studenoga 2015. godine, posvećen znamenitom hrvatskom preporoditelju fra (don) Franji Milićeviću, čovjeku koji je utemeljio prvu hrvatsku tiskaru u Bosni i Hercegovini – Tiskara katoličkog poslanstva u Mostaru te prve hrvatske novine u Bosni i Hercegovini – Hercegovački bosiljak, Novi hercegovački bosiljak, Glas Hercegovca i Osvit.

Osim toga, Franjo Milićević kao znameniti hrvatski preporoditelj bio je književnik, etnolog, jezikoslovac, autor prvih udžbenika i kalendara u Hercegovini, nakladnik te pisac iznimno važne Prve tarife grafičkih radnika u BiH, kao zbirke propisa u kojoj se zalagao za radnička prava.

Fra (don) Franjo Milićević pripadao je preporodnom naraštaju, uz franjevce Anđela Kraljevića, Pašku Buconjića, Petra Bakulu, Martina Mikulića, Nikolu Šimovića, Anđela Nuića, Iliju Leku i dr. koji su u redovničkom požrtvovanju i domoljubnu zanosu obilježili jedno doba, kraj i ljude – Hercegovinu posljednjih desetljeća 19. stoljeća.

Djelo Franje Milićevića nuka na uvid i proučavanje i djela njegovih zaslužnih suvremenika koji su djelovali posljednjih desetljeća 19. st. pa bi u tom povodu bilo primjereno da temom skupa budu i njihovi prinosi.

„Otimajući od zaborava takve zaslužnike i utemeljeno afirmirajući njihovo djelo, na najbolji način im zahvaljujemo i odajemo čast ponoseći se svojom kulturom, svojom poviješću učvršćujući svoj identitet na radu, istini i takvim djelima koja nas potiču, bodre i vode u budućnost“, rekao je na kraju akademik Šimun Musa, izvršni predsjednik Organizacijskog odbora.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista