EU i Britanija postigli dogovor o odredbama prelaznog perioda nakon Brexita

Brexit
EU i Britanija postigli dogovor o odredbama prelaznog perioda nakon Brexita

Velika Britanija i EU dogovorile su se "velikim djelom" oko odredbi sporazuma koji će dovesti do "primjerenog povlačenja" Ujedinjenog Kraljevstva iz bloka.

Šefovi pregovaračkih timova o Brexitu, Michel Barnier i David Davis, izjavili su da su se dogovorili o odredbama za prelazni period, nazivajući tu objavu "odlučujućim korakom".

Neka otvorena pitanja treba, međutim, tek riješiti, kao što je granica sa Sjevernom Irskom.

Prelazni period trebao bi trajati od 29. ožujka 2019. do prosinca 2020., i ima za cilj olakšati put za buduće trajne odnose između dvije strane.

Barnier je također saopćio da je postignut dogovor o pravima 4,5 miliona građana EU u Britaniji i 1,2 miliona britanskih građana u EU nakon Brexita.

Predloženi sporazum uključivao bi opciju vanredne "zaštitne ograde" kako bi se izbjegla "tvrda" granica s Irskom - čemu se Theresa May protivi - i mnogo toga treba učiniti kako bi se to realiziralo, tvrdi šef evropskih pregovarača.

I Britanija i EU nadaju se da bi sporazum o prelaznom periodu mogao biti potpisan na samitu čelnika zemalja EU u ovom tjednu, među kojima će biti i Theresa May.

Barnier je kazao da novi nacrt sporazuma označava "odlučujući korak" ali je dodao da to "nije kraj puta".

Davis je izjavio da današnji potez unosi veću izvjesnost za poslovanje i uključuje smjernice kao što su ribolovne kvote tokom prelaznog perioda.

- Moramo zgrabiti priliku i provesti ono što je dogovoreno u proteklih nekoliko tjedana. Današnji dogovor  trebao bi nas uvjeriti da smo bliži nego ikada ranije postizanju sporazuma podjednako dobrog i za Britaniju i za EU - kazao je.

Među ostalim neriješenim pitanjima prelaznog perioda su uloga Evropskog suda pravde u Britaniji,  može li Britanija pregovarati o budućim trgovinskim sporazumima sa zemljama koje nisu članice EU, kao i pitanje Gibraltara nakon Brexita, prenosi BBC.

Fena

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista