Odjeća koja proizvodi električnu energiju

Nanotehnologija
Odjeća koja proizvodi električnu energiju
Tkanina budućnosti poizvodi elektičnu energiju ljudskim kretanjem Tkanina budućnosti poizvodi elektičnu energiju ljudskim kretanjem

Kablovi, žice i punjači bi uskoro mogli otići u zaborav za mala električna pomagala i gadgete.

 Ograničen vijek trajanja baterija bi mogao postati prošlost uz novi oblik napajanja električnom energijom iz ljudskog tijela. Moderna nanotehnologija je uvelike napredovala, što dokazuje i 146 znanstvenih radova u zadnje tri godine na ovu temu, a koja uključuje i tipkovnice, smartphone, laptope te biomedicinske robotizirane kože.

Izvor napajanja bi dolazio iz svakog ljudskog pokreta, bilo hodanje, trčanje, tipkanje. Tkanina koja proizvodi električnu energiju se sastoji od četiri sloja u koja su umetnute nano stanice i organski materijali na bazi silicija, koji prilikom interakcije kretanja proizvode električnu energiju koja se ne gubi već se prenosi do električnih potrošača.

"Tkanina se pokazala iznimno izdržljivom prilikom testiranja, što znači da bi se vrlo lako mogla koristiti u svakodnevnoj upotrebi, a jedino nam još preostaje unaprijediti ju za pranje u perilici", ističu u korejsko-australskom timu istraživača. Komercijalizacija ovakve vrste tkanine ne bi bila problem, jer je njena proizvodnja dosta jeftina.

Izvor: nationalgeographic.com

Autor: T.M.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C