Mostar, Sarajevo i Banja Luka za poginule i nestale migrante

Paljenje svijeća
Mostar, Sarajevo i Banja Luka za poginule i nestale migrante

Međunarodna organizacija za migracije – IOM Misija u BiH obilježava danas Međunarodni dan migranata s porukom "Neka vaše svjetlo sija", a u spomen na poginule i nestale migrante tijekom bježanja od rata, siromaštva i progona.

U organizaciji Misije IOM, gosti i prolaznici imat će mogućnost da u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru simboličnim paljenjem svijeća odaju spomen na izgubljene živote.

Generalna skupština UN-a proglasila je 2000. godine 18. prosinac Međunarodnim danom migranata. Na taj dan 1990. godine usvojena je Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji.

"Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata, podsjećamo se značajnog doprinosa koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju te naglašavamo važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanje uvjeta života dostojnog čovjeka", navodi se u priopćenju IOM-a.

Iz ove međunarodne organizacije napominju da je svoje kuće napustio veliki broj Sirijaca koji su pobjegli zbog građanskog rata i terorističkih napada, a tisuće ljudi u Aziji zbog prirodnih katastrofa.

Tijekom 2015. godine stradao je veliki broj migranata, oko 3.600, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Europske unije.

"Kao pojava, migracija je definirala 2015. godinu. Bila je to godina masovnog i brzog kretanja stanovništva", navode iz IOM-a i spominju tajfun u Vanautu, zemljotres u Nepalu, rat u Siriji, zlostavljanja u velikom broju zemalja sa gotovo 900.000 migranata koji dolaze brodovima u Europu, bježeći od rata, siromaštva i progona.

U priopćenju se dodaje da je svijet bio u neredu i previranjima.

"Ove godine smo u svijetu vidjeli neke tamne dane. U 2015. godini vidjeli smo djela užasnog nasilja, bijes prirode, i - možda najbolniji od svih – leš dječaka Ajlana Kurdija, na plaži Mediterana, licem okrenutim prema tlu", ističe se u priopćenju.

Iz IOM-a dodaju da su mnogi migranti izgubili život u potrazi za sigurnijim i boljim mjestima boravka.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C