Vlada FBiH: Neustavno je zabraniti zapošljavanje članovima obitelji ministara

FADIL NOVALIĆ
Vlada FBiH: Neustavno je zabraniti zapošljavanje članovima obitelji ministara

Vlada FBiH, na današnjoj sjednici, nije podržala Prijedlog zakona o zabrani zapošljavanja članova obitelji ministara u Vladi FBiH i Predsjedništva FBiH u javnim organima, smatrajući da to nije u skladu s Ustavom FBiH.

Istaknuli su da prema Ustavu FBiH svi imaju pravo zaposliti se u organima državne službe.

Ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, kazao je da je danas Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o štrajku. Riječ je o zakonu koji je usuglašen na Ekonomsko-socijalnom vijeću, prenosi Klix.ba.

On je kazao da je bilo neophodno da se na sveobuhvatan način regulira oblast štrajka te da je zbog toga bilo potrebno izmijeniti ranije rješenje.

Drljača je kazao da je cilj bio osigurati prava radnika, kao i poslodavaca. Dodao je da je štrajk krajnja mjera koja se poduzima te da je bilo potrebno regulirati ovu oblast kako ne bi došlo do distorzija.

Riječ je o jednom od zakona iz oblasti radno-pravnog zakonodavstva. Novi zakon mnogo je obuhvatniji od aktualnog rješenja s obzirom na to što definira mnogo više pitanja.

Zakon utvrđuje različite oblike štrajka, a radnicima se smanjuje plaća za ono vrijeme provedeno u štrajku ili na drugi način.

Drljača je kazao da kada se jedna pravna oblast uredi ako poslodavac želi poduzeti mjere može samo poduzeti one koje su u skladu sa zakonom.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C