Doza darovane krvi može spasiti tri života

Svjetski dan darivanja krvi
Doza darovane krvi može spasiti tri života

Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi ispred katedrale „Srce Isusovo" u Sarajevu obilježili su predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, Crvenog križa Županije Sarajevo i Udruženja dobrovoljnih davatelja krvi ŽS.

Darovati krv je važno zbog velikog broja pacijenata koji se svakodnevno operiraju zbog bolesti i povrjeđivanja. Za davatelje to nije štetno, to jest korisno je, posebno ako osjeća sreća i zadovoljstvo jer je nekom spašen život. Zato je ovogodišnji moto Svjetske zdravstvene organizacije „Hvala vam što spašavate moj život“, rekla je direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

U BiH je, ističe, odziv dobrovoljnih davatelja krvi 1,8 posto što je ispod standardnog prosjeka u svijetu koji iznosi četiri posto.

Iz tog razloga organizatori su upriličili i niz promotivnih aktivnosti u okviru kampanje „Nema opravdanja, daruj krv" da bi podigli svijest građana o značaju dobrovoljnog darivanja krvi.

U BiH naravno postoje stalni davatelji, koji svaka tri (muškarci) ili četiri (žene) mjeseca daruju krv. To je najhumanija i najplemenitija stvar koju čovjek može uraditi u svom životu, jer jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života“, istaknula je glasnogovornica kampanje Amina Kurtagić.

Poručila je da zainteresirani davatelji mogu darovati krv svaki dan od 8.00 do 19.00 sati, odnosno da kontaktiraju Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH na broj telefona 033 567 302, a bit će im omogućen prijevoz od kuće do Zavoda i nazad.

U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi.

Dobrovoljni, neplaćeni i redoviti davatelji krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).

Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi.

prvi.tv / Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista