Špiljski sustav iz ledenog doba ispod ulica Montreala

GEOGRAFIJA
Špiljski sustav iz ledenog doba ispod ulica Montreala

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a mamuti su migrirali preko stepe.

Park Pie XII u središtu Montreala već je poznat po podzemnoj tajni, s ulaznim putem za špilju svetog Leonarda u koju ljudi mogu ući i istraživati. Ali ono što je bilo skriveno iza ovog odjeljka je zapanjilo speleologe. Dvojica speleologa otkrili su sasvim novu mrežu ulaza i tunela koji dosežu gotovo 213 metara duboko u stijenu, prenosi geek.hr.

Za špiljske sustave u ovom dijelu svijeta smatra se da su nastali kad se velika ledena ploča koja se nekad prostirala dijelom Sjeverne Amerike naposljetku povukla prije 12.000 godina. Dok su se ledenjaci povlačili, pod zemljom su nastajale pukotine, što je dovelo do sustava koji se sada može vidjeti skriven ispod Montreala.

Jedan od najnevjerojatnijih aspekata ovog nedavnog otkrića je da, iako je špilja sv. Leonarda otkrivena 1812. godine, i od tada se izgrađuju komunalne cijevi i podrumi dok se grad nastavlja širiti, ovaj posljednji sustav je nekako uspijevao biti neotkriven sve do sada. Znanstvenici misle da je to zato što su špilje preduboko pod zemljom da bi ih itko primijetio.

Tuneli se vjerojatno protežu sve do podzemnih voda ispod grada. No, tim je zaustavio daljnje istraživanje zbog velikih količina vode koja popunjava donje dijelove špilje. Planiraju se vratiti iduće godine kako bi vidjeli mogu li ići dublje.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista