Mladi će ovog ljeta moći besplatno putovati po Europi

Tračnicama po Europi
Mladi će ovog ljeta moći besplatno putovati po Europi

Mladi Europljani od ovog ljeta moći će vlakom putovati potpuno besplatno. Doduše samo na mjesec dana, ali i to će mnogima omogućiti da lakše posjete druge države.

Europska unija za to će ove godine izdvojiti 12 miliona eura.

Računaju da će tako između 20 i 30 tisuća mladih Europljana moći besplatno putovati vlakom ali i autobusima i trajektima u dijelovima Europske unije koji nisu pokriveni InterRailom poput Estonije, Latvije i Malte. 

Putovanje vlakom kroz cijelu Europu moguće je s InterRail kartom, a mnogi studenti koriste ovu mogućnost kako bi laički rečeno vidjeli svijeta.

Sve nacionalne željeznice i brodske linije koje su navedene na omotu karte su dostupne za putovanje, a nekoliko ostalih željeznica navedene su u aplikaciji InterRail Rail Planner.

InterRail karta je uglavnom tu zbog mlađe populacije, kako bi studenti i drugi mladi mogli povoljnije upoznati ljepote kontinenta na kojem žive.

Ovog će se ljeta provoditi pilot projekt, detalji o načinima prijave i uvjetima za dobivanje besplatne jednomjesečne karte još uvijek nisu objavljeni, a ako on bude uspješan mogao bi se proširiti na sve Europljane s 18 godina.

To bi Europsku uniju koštalo milijardu eura pa je razumljivo da je početak oprezan i ograničen.

- Važno je da svim mladim ljudima ponudimo priliku da prošire obzore i dožive druge zemlje. Obrazovanje nije samo ono što učimo u učionicama nego i ono što sami otkrijemo o kulturi i običajima drugih Europljana, rekao je Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje i mlade.

mojfax.com

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista