Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

DAAD program stipendiranja u potrazi za novim studentima

Filozofski fakultet
DAAD program stipendiranja u potrazi za novim studentima
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

 Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljen je program stipendiranja Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD koji studentima iz cijele Bosne i Hercegovine nudi  mogućnost studiranja u Njemačkoj.

Voditeljica DAAD-ovog  ureda u Sarajevu Tanja Sanden  iznijela je nekoliko aktualnih programa za sve studente kao što su; Ljetni sveučilišni tečajevi, Master stipendije, Doktorske/ istraživačke stipendije te Studijske posjete.

Ljetni sveučilišni tečajevi  zahtijevaju predznanje njemačko jezika A1 (PhD), A2 (BA,MA) te se na njih mogu prijaviti svi bachleor studenti i oni koji imaju više od položena 4 semestra studija.  Stipendija ovog programa iznosi 950 eura te 450 eura putnih troškova, bitno je naglasiti da školarina ne pokriva potpuno osnovne troškove studenta nego je namijenjena za plaćanje studija.

Master stipendije, Doktorske/ istraživačke stipendije kao i svi drugi programi studiranja koje DAAD nudi zahtijevaju minimalno poznavanje B2 ili B1 njemačkog jezika, a  studenti koji  žele studirati germanistiku moraju imati položeni C1 stupanj njemačkoga jezika.

Savjetnik za stipendije iz Ureda DAAD BIH Irfan Teskeredžić istaknuo je kako je cilj DAAD-a potaknuti svakog studenta da se prijavi na bilo koju vrstu stipendiranog studiranja u inozemstvu čak i pod cijenu mogućeg  gubitka godine na studiju jer bi taj semestar u drugoj zemlji mogao promijeniti njihov život.

„Iz osobnog iskustva mogu jamčiti kako je veličina stipendije i više nego dovoljna za studentski život te zato želim sve koji razmišljaju o takvom potezu potaknuti da se prijave“, kazao je.

DAAD je jedan od najvećih programa razmjena studenata u Europi. Osnovan je 1925. od strane dvojice studenata u Heidelbergu.  Njihovo sjedište u BiH nalazi se u Sarajevu, a kroz njihov program prošlo je više od 2 milijuna studenata.

Sve informacije i studentske programe studenti mogu pronaći na linkovima: www.daad.de/hsk-kursliste , www.hochschulkompass.de.

Dragica Andrić/ Jelena Pervan

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.