Održan Sajam sezonskih poslova u RH na SUM-u

filozofski fakultet
Održan Sajam sezonskih poslova u RH na SUM-u

Hrvatska gospodarska komora u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru organizirala je Sajam sezonskih poslova na Filozofskom fakultetu SUM-a.

Predstavnici firmi za turizam su bili dostupni gdje su uz promo materijal, koji imaju ulogu vodiča, odgovarali na sva postavljena pitanja, što su u ovom slučaju, najviše bili studenti. Već dugi niz godina turističke firme Hrvatske redovno obilaze fakultete, nudeći studentima informacije i prilike za radno iskustvo iz prve ruke.

„Naša firma Mol iz Drvenika ima dugogodišnju tradiciju u turstičkom poslovanju, pogotovo sa studentima. Potrebna nam je radna snaga, dobra i iskusna naravno te je i ključna za jednu uspješnu sezonu. Smatramo da su ove prezentacije vrlo korisne i poticajne, jer često imamo i probleme s radnom snagom. Većina studenata koja dođe na rad ima hrvatske papire, što nam olakšava okolnosti, neki ne, ali sve se uspije srediti pred sezonu“, istaknula je Lidija, predstavnica hrvatske frme „Mol.“

Dodala je kako oni imaju njihovu stalnu sezonsku radnu ekipu te da studenti služe isključivo kao dopuna u sedmom i osmom mjesecu, kada su ustvari i dostupni.

Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić je istanuo kako je ovo izvrsna prilika za studentsku praksu i stjecanje radne navike koja se ne može dobiti kroz formalno obrazovanje. Posebno je naglasio obvezu koji studenti stječu već kroz studentske dane stvarajući sebi naviku i odgovornost, kao i znanja i vještine.

Studenti su razgovarali s predstavnicima koji su detaljno odgovarali na svako postavljeno pitanje fokusirajući se najviše na tri ključne stvari: zaradu, vremenski rok i prednosti samog posla.

Studentica Ivona Pilić je jedna od mnogobrojnih studenata koji su posjetili sajam, a do sada nije imala priliku raditi. „Smatram da je ove godine vrijeme da finansijski olakšam svojim roditeljima. Mislim da su poprilično lijepo objasnili sve, kako bi mi na kraju pronašli i odlučili se za adekvatan sezonski posao. Naravno, na kraju svega toga, nevezano za posao, gradimo se kroz sve te poslove“, rekla je Pilić.

Firme su poručile kako im je iznimno drago vidjeti ogroman broj studenata te se nadaju da će, bez obzira na trenutnu situaciju u svijetu, turistička sezona ostati sigurna i dobro urađena.

Samra Alebić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista