Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Na današnji dan rođen prvi predsjednik RH

Franjo Tuđman
Na današnji dan rođen prvi predsjednik RH

Franjo Tuđman bio je prvi predsjednik Republike Hrvatske te prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Ostao je zapamćen kao vrsni povjesničar koji je učinio mnogo za institucionalizaciju povijesne znanosti.

Rođen je 14. svibnja 1922. u mjestu Veliko Trgovišće u Hrvatskom zagorju. Njegov otac Stjepan je bio član HSS-a i općinski načelnik. Majka Justina rođena Gmaz umrla je 1929. kad je krenuo u osnovnu školu. Imao je dva brata, Ivicu i Stjepana. Godine 1946. uslijedila je nova obiteljska tragedija kada je otac Stjepan poginuo s pomajkom. Kružile su razne pretpostavke, od samoubojstva, ubojstva te nesretnog slučaja.

Od samih početaka sudjeluje u antifašističkom partizanskom pokretu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Početkom 1945. s činom majora odlazi u Beograd kao jedan od hrvatskih predstavnika u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije. Kasnije radi u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne obrane, u Generalštabu JNA te u uredništvu Vojne enciklopedije. Godine 1960. promaknut je u čin generala, nakon čega napušta aktivnu vojnu službu.

U Beogradu je završio studij na Višoj vojnoj akademiji, diplomiravši na temu „Pregled povijesti ratne vještine i tendencije razvoja u suvremenom nuklearnom dobu“. Počinje se baviti znanstveno-istraživačkim radom te objavljuje znanstvene radove iz područja povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti, te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa. Godine 1957. izlazi mu knjiga „Rat protiv rata“, povijesne i vojnoteorijske tematike. „Bespuća povijesne zbiljnosti“ njegova je najpoznatija knjiga prevođena na nekoliko jezika.

Predavao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Zvanje doktora povijesnih znanosti postigao je g. 1965. na Zagrebačkom sveučilištu obranom disertacije "Uzroci krize monarhističke Jugoslavije od ujedinjenja 1918. do sloma 1941."

Vrlo rano, još u prvoj polovini pedesetih godina, Tuđman se počeo baviti znanstvenim radom. Objavio je veći broj radova - posebnih izdanja rasprava i članaka - vise od 150 - iz povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti, te filozofije povijesti, međunarodnih odnosa. Sudjelovao je na više znanstvenih simpozija u domovini i inozemstvu i držao predavanja na sveučilištima u Čehoslovačkoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Kanadi i SAD.

Godine 1945. vjenčao se Ankicom Žumbar, s kojom je imao troje djece. Prvi sin Miroslav rodio se 1948., Stjepan 1951., a kći Nevenka 1954. Kada su se vratili u Zagreb Ankica je prestala raditi i nastavila se brinuti o djeci i kućanstvu.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. uhićen je u siječnju 1992. U politički montiranom procesu osuđen je najprije na dvije godine zatvora, a potom mu je kazna smanjena na devet mjeseci. Uhićen je i 1981. zbog intervjua koje je dao švedskoj i njemačkoj televiziji te francuskom radiju. Osuđen je na tri godine zatvora i pet godina javnog istupanja. U zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata, od siječnja 1982. do veljače 1983. kada je otišao na liječenje, te od svibnja do rujna 1984. kada je zbog zdravstvenog stanja pušten.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

„Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude“, izjavio je jednom prilikom.

Susreo se s mnogim svjetskim državnicima, među kojima su američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, argentinski predsjednik Carlos Menem, ruski predsjednik Boris Jeljcin, kineski predsjednik Jiang Zemin, talijanski predsjednici Francesco Cossiga i Carlo Azeglio Ciampi i drugi. Nekoliko puta se susreo i s papom Ivanom Pavlom II, koji je Hrvatsku posjetio 1994. i 1998. godine.

Franjo Tuđman je umro 10. prosinca 1999. u Zagrebu i pokopan je 13. prosinca na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ostao je dosljedan sebi i svojim uvjerenjima.

U svom dnevniku je napisao: „Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam“.

Danijela Mandić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.