37 posto mladih bi zauvijek napustilo BiH

iseljavanje
37 posto mladih bi zauvijek napustilo BiH

Istraživanje Instituta za razvoj mladih "Kult" pokazalo je da bi svaki četvrti od pet mladih "iz ovih stopa" napustio BiH.

37 posto mladih otišlo bi u inostranstvo zauvijek kada bi im se pružila prilika, 40 posto bi otišlo na duže vrijeme, a devet posto ih je već poduzelo konkretne korake za odlazak iz BiH - kazala je u intervjuu za Fenu PR Instituta za razvoj mladih "Kult" Abela Purivatra.

Ovo istraživanje, pojašnjava ona, rađeno je 2013. godine, i pokazalo je da su najčešći razlozi zbog kojih bi mladi napustili BiH privremeni rad u inostranstvu, studiranje ili trajno nastanjivanje u nekoj od zemalja u inostranstvu.

Podsjetila je na istraživanje Instuta "Kult" iz 1995. godine, koje je pokazalo da je tada BiH napustilo 150.000 mladih. To je, ističe Purivatra, crna statistika.

"Nezaposlenost mladih u BiH najveći je problem ove populacije, ali i najveći problem bh. društva", smatra ona i podsjeća na činjenicu da je 67,1 posto mladih u BiH nezaposleno, što BiH, kako je rekla, vodi na dno ljudske ljestvice.

Osim toga, ističe, 26 posto mladih nemaju potpisan nikakav ugovor o radu sa poslodavcem, a više od polovine zaposlenih mladih ne rade posao za koji su se obrazovali.

"Najveći uzrok odlaska mladih iz BiH je nezaposlenost. Najveći broj mladih koji napuštaju BiH su oni sa srednjom stručnom spremom, ali također odlazi i veliki broj visokokvalificiranog kadra, jer se njima izvan granica BiH nude jako dobre prilike za posao", pojašnjava ona.

Purivatra smatra da odgovornost za ovu situaciju nose svi u BiH, počevši od vladajućih struktura, sustav obrazovanja, nevladinog sektora, te svi oni koji mladima ne pružaju razlog da ostanu u svojoj zemlji.

Međutim, kaže kako bi se stvari sada mogle promijeniti, jer je trenutno u procesu izrada prve Strategije prema mladima u Federaciji BiH (FBiH), a uporedo s tim, isti takav dokument se kreira i u Republici Srpskoj (RS).

"Radna grupa za izradu ove Strategije već je usvojila nacrt koji će obuhvatiti probleme mladih u sedam različitih oblasti, obrazovanje, zapošljavanje, sigurnost...", kazala je Purivatra, dodajući da bi ovaj dokument trebao biti kreiran do kraja godine, te da će stupiti na snagu početkom 2016., sa mandatom od četiri godine.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista