"Ruska kultura i književnost iznimno su važni za Europu"

prof. dr. Rafaela Božić
"Ruska kultura i književnost iznimno su važni za Europu"

Prof. dr. Rafaela Božić pročelnica je studija ruskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru gdje i predaje Sintaksu ruskoga jezika, Frazeologiju ruskoga jezika, Leksikologiju ruskoga jezika i Prevođenje 1 i 2. Razgovarali smo o razvoju jednoga od najmlađih studija na Filozofskom fakulteu, prednostima, izazovima, kao i planovima za budućnost.

Studij ruskog jezika jedan je od novijih studija na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Možete li nam reći nešto o razvoju studija, o projekcijama za budućnost?

- Da, studij ruskoga jezika i književnosti osnovan je na Filozofskom fakultetu u Mostaru prije tri godine i ove godine preddiplomski studij završava prva generacija prvostupnika ruskoga jezika i književnosti. S obzirom na to da se radi o mladom studiju, naravno, morali smo rješavati neke dječje bolesti, kao što je to, npr. nedostatak kadrova, ali svi su problemi rješavani uz suradnju svih i na zadovoljstvo svih. Tako da s optimizmom gledamo na budućnost studija. Ove godine upisujemo i prvu generaciju studenata na diplomsku razinu.

Postoji li dovoljan interes za studij ruskoga jezika?

Za studij ruskoga jezika u Mostaru postoji uistinu velik interes. Mislim da to nije ni čudno. Ruski jezik jedan je od službenih jezika u UN-u, materinski je jezik velikom broju ljudi, ne samo u najvećoj zemlji svijeta, već i izvan Rusije tako da pruža dobru osnovu i zapošljivost.  Uz to, ruska kultura i ruska književnost uistinu su iznimno važni za Europu tako da osim rada u gospodarstvu ruski jezik predstavlja i dobar temelj za rad u različitim kulturnim djelatnostima – npr. izdavaštvu i sl.

Kakve su mogućnosti usavršavanja u Rusiji za studente ruskoga jezika?

Može se slobodno reći da su te mogućnosti svake godine sve veće. Naime, Rusija polako ulazi u brojne programe, kao što su Erasmus i sl. te studenti mogu mobilnost ostvarivati i na ruskim sveučilištima. Također postoje brojni programi volontiranja kroz koje se može u Rusiji boraviti od nekoliko mjeseci do godine dana – što je uistinu velika mogućnost za stjecanje iskustva i usavršavanje u jeziku.

Je li potrebno za upis na studij imati predznanje ruskoga jezika?

- Ne, nije potrebno nikakvo predznanje. Naime, program je prilagođen početnicima i velika se pažnja pridaje tome da se od prve godine kada studenti uglavnom ne znaju nimalo ruski jezik pa do kraja treće godine svlada nekoliko stupnjeva znanja jezika – zapravo na kraju treće godine studenti imaju razinu znanja B1, B2, tj. razinu koja im omogućava čak pohađanje studija u Rusiji – ukoliko bi npr. netko od studenata želio nastaviti studije tamo. Program rada omogućava svim studentima uz normalno zalaganje da postignu takve rezultate.

Što je još potrebno istaknuti o ovom studiju?

- Studij je dvopredmetan što je vrlo praktično. Trebalo bi ipak izbjegavati izbor drugog studija koji bi također uključivao jezik kojim student nimalo ne vlada. Naime, dva nova jezika svakako su previše za studente. Osim toga, nema drugih ograničenja. Studenti ruskoga jezika svakako će uživati na studiju jer se radi o prekrasnom jeziku i iznimnoj književnosti, a i mogućnosti za posao su svakako dosta povoljne.

treci.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista